Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
Architektura serwerowa pod wymagające aplikacje webowe
W projektach o wysokiej skali, gdzie konteneryzacja i izolacja zasobów to priorytet, zwykły hosting współdzielony po prostu przestaje wystarczać. Ostatnio na potrzeby środowiska testowego wdrożyłem ekupon na serwery dedykowane i VPS, co dało mi pełną kontrolę nad konfiguracją PHP i modułami Apache. Z drugiej strony, dla projektów komercyjnych, gdzie klient wymaga gwarancji dostępności SLA, zawsze sprawdzam ale promocje na profesjonalny hosting, bo tam wsparcie techniczne faktycznie wie, o czym mówi. Czy używacie paneli typu DirectAdmin, czy wolicie czystą konsolę przy zarządzaniu swoimi instancjami? Ciekawi mnie też Wasza opinia o skalowaniu pionowym w locie. Czy zdarzyło się Wam, że dostawca nie dotrzymał parametrów przy dużym obciążeniu procesora, mimo wykupienia teoretycznie mocnej maszyny? Moim zdaniem transparentność alokacji zasobów to temat rzeka w polskim internecie i warto o tym głośno rozmawiać, zanim podpisze się umowę na lata.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Architektura serwerowa pod wymagające aplikacje webowe - przez Edmundo - 04-29-2026, 08:25 PM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości